Bolåneränta

Tips på hur du kan sänka din bolåneränta

Bolån brukar vara en stor utgiftspost varje månad. Delvis betala man amortering på faktiska lånebeloppet, något som kan anses som att man betalar pengar till sig själv, men man betalar även en ränta. Banker på marknaden slåss om bolånekunder vilket är positivt för konsumenter eftersom det pressar räntan. Har du ett bolån idag och vill ha en lägre ränta har vi bra tips på hur du kan lyckas sänka din ränta. Många väljer även att låna allt från 100 000:- eller 200 000:- ändå upp till 500 000:- för att kunna skrapa ihop det till sin kontantinsats vi köp av en lägenhet. 300 000:- till 350 000:- är vanligt att folk lånar när det kommer till bilköp. Gällande köp av båt är det vanligt att privatpersoner lånar allt från 400 000:- ända upp till en halvmiljon. Vill du läsa mer om lån av olika belopp besök denna sida

Är det möjligt att byta bank för bolån?

Först och främst bör du kontrollera om du har en bindningstid kvar på räntan. Om du har det, är det bäst att låta bindningstiden löpa ut innan du flyttar ditt bolån. Om du väljer att flytta ditt lån tidigare kan du bli ersättningsskyldig till banker för deras förlorade ränteinkomster. Du kan kontrollera din bindningstid hos din internetbank.

Jämför flera långivare

Om du vill sänka din ränta är ett bra första steg är att kontakta din nuvarande långivare för att se om du kan få bättre villkor. Har du en förbättrad ekonomisk situation jämfört med vad du hade när du tecknade lånet, är det en god idé att bevisa detta, förslagsvis via lönespecifikationer. När du har fått svar vad din befintliga långivare kan erbjuda är det dags att ta in erbjudanden från andra långivare.

Ta kontakt med flera långivare för att undersöka om de är intresserade av att flytta bolånet. Meddela även de andra aktörerna om din ekonomiska situation, din ränta idag och hur du har skött dina amorteringar tidigare. Vissa banker kan erbjuda en bättre ränta om det finns ett sparkapital som du kan flytta. Så fort du har fått svar från bankerna kan du jämföra erbjudanden med varandra. Om du kontaktar dem igen och visar dina ränteerbjudanden från konkurrenter finns det en chans att de kan förbättra villkoren ytterligare.

Ta hjälp av en jämförelsetjänst inom lån så du slipper jämföra själv

Idag finns det många aktörer som kan hjälpa dig att försöka sänka bolåneräntan genom att jämföra företag mot varandra. Det kan till och med vara bättre att använda sig av en sådan tjänst än att ringa runt själv. Gör du jämförelsen själv ska du vara noggrann med att undersöka om långivarna tar en kreditupplysning på dig, även kallat UC, eftersom många kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet. Om du istället använder dig av en aktör som hjälper privatpersoner att jämföra olika banker, görs oftast bara en kreditupplysning.

Är du nöjd med den bank som du har bolån hos i dagsläget, kan du höra av dig till banken igen när du har erbjudanden från andra. Fick du bättre villkor hos en annan bank? Då kan du presentera detta och efterfråga en matching, eller kanske till och med en lägre ränta.

Lämna en kommentar