Låna pengar till en renovering?

Att renovera sin bostad kan bli dyrt men det är faktiskt en investering i välbefinnande och gör att man kanske trivs bättre hemma. Många brukar säga att det var värt pengarna! Om du tror att din renovering kommer bli kostsam, kan det vara en bra idé att låna pengar. Framförallt nu när vi har historiskt låga räntor. 

Vilket typ av lån ska man ta? 

Det finns många olika lån som har olika villkor. Det kan även vara olika kategorier. Behöver du ett lån för privat konsumtion på exempelvis 20 000 kr eller mer kan ett privatlån (blancolån) vara det bästa alternativet. Ett privatlån/blancolån är ett lån utan säkerhet och du kan använda pengarna till vad du vill. Dessa lån kan även marknadsföras som renoveringslån. 

Ett alternativ till renoveringslån är att låna på bostaden. Om din belåningsgrad är låg kan det fungera. Det är inte ovanligt att man tar ett bolån och har en lite marginal för en eventuell renovering. Om man inte gjorde det vid tecknandet av bolånet kan man göra det i efterhand. 

Låna inte för lite – men låna bara det du har råd med 

Låna aldrig mer än du har råd att betala tillbaka, men snåla heller inte så du får det du vill ha och trivs i din bostad. Det är en svår men viktig balansgång, väljer man material som man kanske inte tycker lika mycket om blir man inte nöjd och dessutom håller material med lägre kvalitet sämre. Det är inte ovanligt att göra renoveringsprojekt med några års mellanrum. När du ska renovera är det bra att sätta det i relation till hur länge du kan glädjas av renoveringen. Till exempel kan ett nytt kök hålla i hela 30 år. Om man sätter det i relation till vad det kostar med nya vitvaror och skåp kanske det inte är så dyrt. 

Renovera innan visning 

Går du i säljtankar? Då är det inte en dum idé att lägga en slant på att fixa till hemmet lite. Det du lägger på en renovering brukar du kunna räkna hem i en försäljning då du med största sannolikhet får ett högre pris. 

Förbättra driftsekonomin med en renovering 

Det kan faktiskt bli billigare att bo i huset om du gör en renovering. Om du till exempel gör en renovering som har en positiv inverkan på husets värmesystem kan det leda till lägre uppvärmningskostnader. Det kan vara att fixa till fönster som blir mer isolerade. Om du lägger om taket och gör det mer isolerat kan det faktiskt innebära att du sparar mer pengar varje månad är vad du betalar i ränta på ditt lån. Det har blivit allt mer populärt att fixa till rum som kan användas till uthyrning. Om du hyr ut ett rum kan du få en extra inkomst varje månad. 

Ska du göra ett stambyte? 

Ett kostsamt misstag är att renovera ett badrum (eller annat våtutrymme) innan ett inplanerat stambyte. Ett stambyte gör att både badrum och kök renoveras eftersom både väggar och golv oftast behöver brytas upp. 

Startsidan

Lämna en kommentar