Långivare och Låneförmedlare

Den senaste tiden har det dykt upp allt fler låneförmedlare på marknaden. Som man kanske hör på namnet är det just vad aktörerna gör, de förmedlar lån. Låneförmedlare agerar som en slags agent som sammankopplar låntagare (kunder) med en långivare (banker) som har det erbjudande som kunden söker. Med andra ord är det alltså inte låneförmedlaren utan långivaren som ger ut pengar om ett lån beviljas.

En av anledningarna till att låneförmedling blivit en populär tjänst är att det kan vara svårt att jämföra lån själv och aktivt leta upp den aktör som har bäst villkor och lägst ränta. Dessutom görs en kreditupplysning på dig varje gång du gör en lånejämförelse. När kreditprövningen är klar får du reda på vilken ränta du kan få och därefter accepterar budet eller inte. Problemet med detta är att det inte är bra för dig om du gör för många kreditupplysningar, din kreditvärdighet blir helt enkelt sämre.

Kreditupplysningsföretaget UC, lagrar information om antalet kreditupplysningar som har gjorts på dig och du får ett sänkt betyg om det gjorts flera. När en låneförmedlare jämför banker och långivare åt dig görs bra en kreditprövning men du får flera banker som jämför och budar mot varandra. Ofta rör det sig om 20 till 30 stycken banker som ser över din ansökan. Därefter får du rådgivning om vilket erbjudande som är bäst för dig.

För- och nackdelar med att använda en låneförmedlare

Vi sammanfattar vilka fördelar det finns med att gå till en låneförmedlare:

  • Du sparar tid eftersom du slipper jämföra olika banker själv
  • Du får rådgivning och hjälp att hitta bäst villkor
  • Det gör bara en kreditupplysning

Precis som med allt i livet, finns det för- och nackdelar med att ta hjälp av en låneförmedlare. Men vi anser att fördelarna överväger nackdelarna. Dock är det bra att känna till att en låneförmedlare är gratis för dig som kund men den långivare eller bank du väljer att använda, betalar en avgift till låneförmedlaren. Det kan i vissa fall innebär att långivaren kompenserar genom att ta ut en lite högre ränta än om du lånat direkt hos långivaren. Eftersom låneförmedlare jämför upp till 30 olika banker kan det ta en dag innan du får svar från samtliga. Trots att det kan ta lite längre tid tycker vi att det är bättre att ta in fler jämförelser med bara en kreditupplysning så din kreditvärdighet inte försämras.

Lämna en kommentar